Kunst en Cultuurcursus in Wijkcentrum De Huesmolen

Instituut Dante biedt in Buurthuis IJsselzand in Enkhuizen en de Huesmolen in Hoorn weer de breedst opgezette cursus Kunst en Cultuur van Nederland. Meer dan enkel kunstgeschiedenis biedt deze cursus ook o.a. muziek, filosofie, geschiedenis, architectuur, literatuur en mode.

De culturele uitingen in de gouden jaren van Europa na 1870 hebben vele, vele gezichten. De postimpressionist Cézanne zoekt naar een nieuwe manier van schilderen. Het werk van Toulouse-Lautrec sluit aan bij de sierlijke lijnen van de Jugendstil of Art Nouveau. Deze nieuwe stijl in architectuur, design en schilderkunst verovert Europa. Sir Alma Tadema en Oscar Wilde staan voor de beweging van het decadentisme en estheticisme. Realisme vinden we bij de Rus Ilja Repin, Auguste Rodin en John Singer Sargent maar ook bij Emile Zola, Louis Couperus en “Carmen” van Georges Bizet. De verbeeldingskracht staat centraal in symbolistische werken Jan Toorop, Fernand Khnopff en Claude Debussy. Maar geen enkele kunstenaar of beweging staat op zichzelf. De wereld verandert snel. Na Darwin worden existentiële vragen gesteld en Friedrich Nietzsche geeft daarop schokkende antwoorden.

De cursus wordt gegeven door drs. Harry Velema, een gedreven en zeer veelzijdig docent met een lange ervaring. In het voorjaar 2024 wordt de cursus afgesloten met een meerdaagse reis naar Napels en Pompeï. Aan deze reis, mits plaats, kunnen ook niet cursisten deelnemen. De cursus start in Wijkcentrum De Huesmolen in Hoorn op woensdagavond 27 september (19.30 – 21.30 uur) en donderdagmorgen 28 september (10 tot 12. 00 uur). In Enkhuizen op vrijdagmorgen 29 september (9.45 tot11.45 uur.).

Voor informatie, aanmelding en/of een folder: 06- 53649695 of surf naar www.instituutdante.nl